Bij een trainingsschema is het belangrijk om te kijken naar de persoon in kwestie. Laatst sprak ik twee jongens over hun zelfgemaakte trainingsschema. Hun schema was zo ingesteld dat een aantal spiergroepen niet genoeg rust kregen. Dit kan gemakkelijk resulteren in blessures en overbelasting. Jammer genoeg werkt dit voor je progressie alleen maar averechts.
Doel van je trainingsschema
Veel mensen zullen krachttraining ‘ook’ als doel gebruiken om het gehele lichaam sterker te maken. Hier heb je ook verschillende gradaties in, wil je afvallen, in spiermassa aankomen, bodybuilden, fitter worden of bijvoorbeeld voor een marathon trainen? Het is belangrijk te weten welke doel(en) je wil bereiken. Op basis hiervan kan je een trainingsschema gaan samenstellen wat past bij jouw doel(en).
Compound oefeningen
Allereerst is het belangrijk om te kijken hoeveel dagen je kan en wil gaan sporten per week. Op basis hiervan kijk je of je een full body workout gaat doen of dat je de spiergroepen gaat opsplitsen. Vervolgens is het belangrijk om je trainingen te bouwen uit veel compound oefeningen. Dit zijn samengestelde oefeningen waarbij je meer spiergroepen traint in één oefening/beweging. Compound oefeningen staan bekend om de effectiviteit ten opzichte van het opbouwen van spieren en de spierkracht. Ook helpt het preventief tegen blessures en werkt het beter aan een correcte lichaamshouding.
Variatie in je trainingsschema
Verander elke 4 tot 6 weken van schema, je lichaam is namelijk een slim bouwwerk. Als je te vaak dezelfde training en oefening uitvoert zal je lichaam dit gaan herkennen. Belangrijk is om eerst te gaan kijken wat voor jouw lichaam werkt, dit is een kwestie van uitproberen en ervaren. Elk lichaam is namelijk uniek en reageert anders. Ik ken genoeg mensen die spiergroepen 3 keer per week trainen, zij boeken veel progressie hierop. Zelf merk ik dat ik meer rust nodig heb, ik train 4/5 dagen per week en splits mijn spiergroepen op en wissel explosieve trainingen met kracht en coördinatie trainingen af.
Valkuil: Overtraining
Door te hoge lichamelijk belastingen die kort achter elkaar worden uitgevoerd ontstaat overtraining. Bij zwaar sporten is het ten eerste belangrijk om goed op je techniek te blijven focussen, daarnaast is het ook van essentieel belang dat je een goede rust-arbeid verhouding gaat creëren. Na een zware workout is het belangrijk om de spiergroepen rust te geven om optimaal te herstellen. Ga je te vroeg dezelfde spiergroepen weer trainen? De kans is groot dat je spieren niet volledig hersteld zijn waardoor je op termijn overtraind raakt en geen progressie boekt.
Valkuil: Geen doel hebben
Stel voor jezelf een doel vast, zowel op voeding als op sportgebied. Ook is het belangrijk dat het doel haalbaar is, je kan dan op een leuke manier hier naartoe gaan leven. Wij zijn immers geen topsporters die er geld mee moeten verdienen. Op sportgebied kan je diverse doelen hebben, je trainingsdoel bepaalt hoeveel herhalingen daarvoor optimaal zijn. Ook bepaalt je trainingsdoel of je andere trainingsmethoden meer of minder toepast, denk aan je coördinatie, explosiviteit, conditie en spierkracht oefeningen.
Review FitLiving – Bastiaan
‘’Begeleiding dat bij jou past, ondersteuning in je voeding en training. Hij sleept je op een positieve manier door de trainingen heen op de zware momenten’’.
Valkuil: Slechte techniek
Techniek is in mijn ogen alles! Wanneer je op de details gaat letten bij je training zal je veel sneller vooruitgang zien. Bovendien vergroot je de kans op een blessure als je een oefening ongecontroleerd uitvoert. Als ik rondloop in de sportschool waar ik sport, zie ik veel mensen verkeerde technieken uitvoeren, maar hoe kan je dat weten? Er is geen enkele begeleiding of iemand die zegt hoe je een oefening moet uitvoeren. Dat is een gevaar van een basic sportschool. Verdiep je in de juiste technieken van de oefeningen die je wil gaan doen, dit kan je bijvoorbeeld ook op internet vinden.
Review FitLiving – Daniël
‘’Joël weet waar hij over praat, ik heb goede resultaten behaald met de personal trainingen.’’