Functionele oefeningen zijn erop gericht om lichamelijke handelingen of functies te verbeteren en ondersteunen in het dagelijkse leven. Tijdens een personal training focus ik veel op functionele oefeningen. Er wordt meer aanspraak gedaan op de coördinatie van de spieren dan bij fitnessapparaten. Je kracht, balans, coördinatie, explosiviteit en conditie worden verbeterd met functionele oefeningen. Sommige oefeningen zijn zowel goed voor je conditie als kracht, sommigen oefeningen zelfs voor alle aspecten. Het is dus niet zo dat je per aspect 1 oefening moet gaan doen. Per aspect ga ik jou vertellen wat de toegevoegde waarde ervan is. Trek je conclusies uit dit artikel en hopelijk heb ik jou weer wat bijgeleerd.
Kracht opbouwen met functionele oefeningen
Effectief en snel kracht opbouwen doe je niet met apparaten. Vergeet de apparaten en ga bijvoorbeeld werken met een dumbbell. Pak een gewicht per oefening wat je kan uitvoeren voor 6 tot maximaal 14 herhalingen. Op deze manier bouw je op de meest efficiënte manier zowel spiermassa als kracht op. Voer langzaam het gewicht op als je merkt dat je gemakkelijk naar de 14 herhalingen gaat. Op deze manier blijf je kracht opbouwen en val je niet snel in routine. Tijdens een personal training wordt de kracht optimaal afgewisseld met andere facetten.
Techniek is het belangrijkste
Staar je niet blind op de kilo’s die je kan tillen of wegdrukken. Maar focus bij functionele oefeningen in eerste instantie op je techniek. Een correcte techniek voorkomt namelijk blessures en andere ongemakken. Vanuit een goede techniek je kracht opbouwen is vele malen effectiever dan geforceerd te trainen. Je kan beter 6 kilo hanteren met een goede techniek, dan 8 kilo met een slechte techniek. Als je de 6 kilo pakt zal je uiteindelijk eerder bij de 12 kilo komen dan als je vanuit een slechte techniek 8 kilo pakt. De progressie zal uitblijven waardoor uiteindelijk blessures gaan komen en ook je motivatie achteruit zal gaan.
Balans opbouwen
Balansoefeningen zijn onmisbaar om uiteindelijk ook meer kracht op te bouwen. Maar balansoefeningen zijn ook goed als je wilt revalideren van een blessures en voor ouderen. Kortom een onmisbaar principe tijdens een personal training. Bij balansoefeningen ondersteunen spieren elkaar op het juiste moment. Deze functionele oefeningen zorgen ervoor dat je spieren nauwkeurig met elkaar samenwerken, waardoor je een oefening goed uit kan voeren. Antagonisten, agonisten, synergisten en stabilisatoren zijn de actieve spieren die gebruikt worden bij functionele oefeningen. Wanneer één of meerdere factoren minder ontwikkeld zijn, wordt een balansoefening al een stuk moeilijker. Een balanstrainer wordt bijvoorbeeld veel in personal trainingen toegepast om de balans te verbeteren.
Coördinatie verbeteren met functionele oefeningen
Coördinatie draait voornamelijk om de afstemming van de zenuwen op de spieren, met de daaropvolgende activiteit van de spieren. Een fysiotherapeut legt vaak ook de focus op het verbeteren van de coördinatie. Functionele oefeningen waarbij je de coördinatie activeert is uiterst belangrijk om je dagelijkse handelingen te ondersteunen. Ook is het een belangrijk onderdeel bij het revalideren van een blessure. Als je de coördinatie traint, heb je meer controle over je spieren en ben je bewuster van welke spieren je traint. Tijdens een personal training kan je bijvoorbeeld verwachten dat je gaat boksen, een uitstekend voorbeeld om je coördinatie te verbeteren. Je zal heel snel moet reageren en daardoor wordt je coördinatie op de proef gesteld.
Explosiviteit opbouwen met functionele oefeningen
Explosieve oefeningen zijn vaak erg zwaar. Dit ervaar ik ook bij het geven van personal trainingen. Maar ze zijn wel erg effectief en daarom blijf ik ze zeker geven. Als je de explosiviteit meepakt tijdens een training gaat uiteindelijk je kracht ook omhoog. Kracht en explosiviteit gaan hand in hand. Belangrijk om te weten is dat het begint bij kracht. Zonder kracht in de spieren zal je nooit heel explosief worden. Een explosieve oefening is bijvoorbeeld om zover mogelijk te springen vanuit een stilstaande positie. Of 10 seconden zo hard mogelijk te rennen. Of zo snel mogelijk een gewicht omhoogduwen. Je spiervezels zullen optimaal met elkaar moeten samenwerken om zo snel mogelijk een gewicht te verplaatsen.
Conditie verbeteren met functionele oefeningen
Als je alle facetten meepakt die ik hierboven heb benoemd bouw je al flink wat conditie op. Maar je kan het op nog meer manieren doen. Je kan het bijvoorbeeld ook doen doormiddel van een tabata trainingsvorm. In dat geval wissel je 8 werksetjes van 20 seconden af met tussendoor 10 seconden rust. Je kan alle oefeningen hierop toepassen, denk aan bijvoorbeeld een squat. Op deze manier kan je nooit volledig herstellen, blijft je hartslag hoog en bouw je heel snel conditie op. Je kan het ook doen doormiddel van hardlopen of fietsen. Een intervaltraining toepassen waarbij je korte inspanningen afwisselt met rustpauzes.
Voordelen personal training
Als je niet weet wat je moet doen in de sportschool, dan kan een personal trainer de oplossing zijn voor jou. Een personal trainer heeft hiervoor geleerd en kan zijn deskundigheid toepassen bij jou. Daarnaast werkt een personal trainer ook goed op het mentale vlak. Hij zorgt ervoor dat jij net iets verder doorgaat dan je zelf zou doen. Tevens heb je een stok achter de deur, aangezien een personal trainer speciaal tijd voor jou vrijmaakt en tijd investeert om jou te helpen met je persoonlijke doelstelling. Een personal trainer is misschien wel 10x duurder per maand, maar je haalt ook minimaal 10x zo snel resultaat. Je bespaart tijd door effectief te trainen, bent gemotiveerder doordat je sneller resultaat ziet en werkt via een uitgebalanceerd trainingsprogramma om blessures te voorkomen. Kijk op https://www.fitliving.nl/personal-training-putten/