LICHAAMSTYPES EN KRACHTTRAINING
Lichaamstypes en het bereiken van jouw persoonlijke doel. Heb je enig idee hoe belangrijk je voeding is om een doel te bereiken? Welk doel dan ook? Dat kan ik je vertellen. Een combinatie tussen de juiste training en een uitgebalanceerd voedingsschema is onmisbaar. Elk voedingsschema is anders omdat iedereen een ander lichaamstypes heeft en een ander specifiek doel. Ook jouw eetpatroon in het verleden, lichaamsbouw, leeftijd, werk en nog meer aspecten worden meegenomen in het maken van een passend voedingsschema. Hieronder ga ik in op de drie ‘globale’ lichaamstypes.
LICHAAMSTYPES
De lichaamsbouw waarin het lichaamstype wordt bepaald bestaat uit drie onderdelen: vorm, grootte en samenstelling. Elk lichaamstype heeft een andere aanpak en trainingsmethode nodig. Dit hangt onder andere af van je genetische metabolische verbranding, reactie op een activiteit en gewicht. Je hebt drie verschillende lichaamstypes, in deze afbeelding hieronder zie je ze.
- Ectomorf
De ectomorf kan je herkennen met een smalle lichaamsbouw. De ectomorf kenmerkt vaak met smalle schouders, heupen, gezicht, benen, armen, borst en buik. Daarnaast is het voor een ectomorf moeilijk om aan te komen in gewicht en/of spiermassa. - Mesomorf
De mesomorf zit tussen een ectomorf en endomorf in. Ze zijn wat breder gebouwd maar hebben geen aanleg om vet aan te zetten. Een mesomorf heeft geen moeite om af te vallen en heeft als voordeel om snel spiermassa op te bouwen en verliest niet snel spiermassa. - Endomorf
Een mesomorf heeft een bredere uitstraling, de mesomorf heeft brede heupen en smalle schouders, wat doorgaands peervormig wordt genoemd. Voor hen is het makkelijk om spiermassa aan te zetten maar door een vertraagde metobolisme zetten zij ook snel vet aan.
DE INVLOED VAN KRACHTTRAINING OP DEZE LICHAAMTYPES
Misschien heb je het weleens van iemand gehoord. ‘’Ik ben een ectomorf, dus ik kom moeilijk aan’’. Is dit zo simpel en werkt dit daadwerkelijk altijd zo? Tegenwoordig zijn er talloze theorieën die deze drie lichaamstypes bekritiseren. Aangezien het lichaam een bijzonder bouwwerk is kan je het volgens velen niet indelen in 3 types. Dit neemt niet weg dat er wel degelijk diverse lichaamstypes bestaan. De één heeft een smalle taille, de ander een bredere taille, sommigen komen makkelijker aan dan anderen of zijn gevoeliger voor bepaalde voeding, denk aan het hebben van een bepaalde allergie.
BEPALING LICHAAMSTYPE
Je lichaamstype wordt bepaald uit drie componenten: vorm, grootte en samenstelling. Jouw lichaamstype bepaald voor een deel welke trainingsmethode jij moet hanteren en welk voedingspatroon hierbij hoort. Zoals gezegd kan je niet blindstaren op de termen: ectomorf, mesomorf en endomorf. Maar je kan het wel als richtlijn erbij houden.
ACTIVITEIT LICHAAMSTYPES
Als duursporter heb je andere verhoudingen van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten) nodig dan iemand die niet sport, wil afvallen of bijvoorbeeld aan krachttraining doet.
Zo heb ik vroeger als topsporter veel complexe koolhydraten moeten eten, zoals pasta en rijst. De brandstof uit de pasta gaf mij energie om telkens weer alles uit mijn training te halen.
Nu als krachtsporter eet ik anders en kies ik meer voor eiwitten. Na een krachttraining creëer je spierscheurtjes en deze herstellen zich door eiwitrijke producten te eten.
Bij het afvallen kijken we naar de lichaamsbehoefte en levensstijl. We bepalen de macro verhouding en het energieverbruik. We stellen samen een doelstelling en bepalen wanneer we dit bereikt willen hebben.
VISIE
Wij vinden het belangrijk dat je een keus maakt waarbij jij je goed voelt. Daarom geloven wij dat er talloze ‘gezonde’ producten zijn die ‘jij’ lekker vindt. Rondom deze producten maken wij een voedingsplan met de juiste macronutriënten afgestemd op jouw lichaamssamenstelling, doel en behoeften. Dan wordt een voedingsschema geen dieet, maar een levensstijl waar je de rest van je leven wat aan hebt.