Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van Nederland voedingssupplementen gebruikt. De voedingssupplementen worden gebruikt met als doel om de weerstand te verbeteren. In dit artikel wil ik jou meer vertellen over voedingssupplementen.
GEBRUIK VOEDINGSSUPPLEMENTEN NIET ‘IN PLAATS VAN’ VOEDING
Supplementen bevatten niet alle voedingsstoffen zoals die in groenten of fruit. Soms nemen mensen extra vitamine C, je kan ook een sinaasappel eten wat veel vitamine C bevat, daarnaast bevat een sinaasappel ook nog calsium, bètacaroteen en andere voedingsstoffen. Ook bevat vast voedsel fytochemicaliën die ons beschermen tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en een te hoge bloeddruk. Deze stoffen zitten van nature in groenten.
VOEDING IS JE ‘BASIS’
Vanuit een goede basis kan je verder kijken. Hier wil ik mee zeggen dat je het eerst naar je voedingspatroon moet kijken. Is mijn voeding in verhouding en krijg ik binnen wat bij mijn levensstijl en doel(en) past? Ieder persoon is uniek en heeft een andere macronutriënt verhouding nodig. Als duursporter heb je bijvoorbeeld meer koolhydraten nodig, als krachtsporter meer eiwitten, maar ook moet je de onverzadigde vetten niet vergeten. Vetten bevorderen namelijk je vetverbranding en je hormoonhuishouding.
WELKE VOEDINGSSUPPLEMENTEN ZIJN OVER HET ALGEMEEN HET BESTE?
Ik ben van mening dat de voedingssupplementen industrie waar miljarden euro’s in omgaan, lang niet altijd noodzakelijk zijn. Veel supplementen zijn in mijn ogen niet nodig en zijn overhypt. Toch ben ik van mening dat enkele supplementen zeker een goede aanvulling kunnen zijn op een gezond voedingspatroon. Hieronder vertel ik twee wetenschappelijke voedingssupplementen die wel werken. Let op: Neem het alleen als je het niet uit de voeding kan halen.
- Vitamine D
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Veel mensen eten niet zo vaak vette vis waardoor je een tekort aan vitamine D kan creëren. Ook maak je doormiddel van zonlicht (UV-straling) vitamine D aan in je lichaam. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine D. Een inname van 400iu vitamine D verhoogt je weerstand. Daarnaast ontwikkel je ook sterkere botten en spieren. - Omega 3
Vette vis bevat net als vitamine D ook veel omega 3 vetzuren. Eet je minstens 3 keer per week vette vis? Dan is omega 3 niet nodig. Omega 3 werkt goed tegen hart- en vaatziekten, kanker, psychische klachten en helpt met een betere werking van je darmen. Ook voor vrouwen na de zwangerschap is het advies om extra omega 3 te slikken.
MEER TIPS OVER VOEDINGSSUPPLEMENTEN
- Begin je last van je keel te krijgen? Neem extra vitamine C, dit helpt tegen de keelpijn. 1000 mg is voldoende.
- Sport je veel, of heb je soms kramp? Probeer eens elke avond voor het slapen gaan 250 mg magnesium te slikken.
- Whey eiwitten zijn een mooie aanvulling op een gezond voedingspatroon. De eiwitten bevorderen het herstel van je spieren. Vooral voor mensen die veel sporten is dit een goede aanvulling.
- Voel je je weleens futloos in de wintermaanden? Weinig zin om uit bed te gaan of kom je moeilijk(er) de dag door? Probeer eens vitamine D, of vitamine D3. Een dosering van 2500iu zal je zeker energieker maken.
- Verdiep je goed in welke supplementen je wil kopen. Sommigen bevatten zware metalen die de gezondheid juist ‘niet’ bevorderen.
- Sommige vrouwen hebben last van een laag HB. Onder de 7,5 bij vrouwen en bij mannen onder de 8,5 is een te laag gehalte. Het gebruik van ijzer kan de hemoglobinegehalte weer opprikken.
WELKE GEVAREN SCHUILEN ER ACHTER EEN TEVEEL AAN VOEDINGSSUPPLEMENTEN?
Iedereen heeft zijn dagelijkse dosis vitaminen nodig. Daarom zijn voedingssupplementen tegenwoordig ontzettend populair op de markt. Ik ken iemand die aangaf geen groentes en fruit meer te eten maar dit op te willen vangen door voedingssupplementen. Dit zou ik zeker niet adviseren!
TE VEEL VITAMINES
Teveel voedingssupplementen innemen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Om deze verschillende soorten redenen zijn daarom maximale doseringen vastgesteld. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken dat je een te veel aan vitamines uit plast. Deels is dit zeker waar, maar het kan ook zorgen voor misselijkheid, diarree, buikkrampen, haaruitval, vermoeidheid en zenuwbeschadigingen. Pas er dus wel mee op.