Obesitas en welke voeding je zoveel mogelijk moet vermijden

Deel dit artikel

OBESITAS

Obesitas komt steeds meer voor in ons land. Zo blijkt uit onderzoek dat 13,2% van de jongeren tussen de 4 en 20 jaar overgewicht heeft, waarvan er bij 3,7% obesitas is vastgesteld. Bij de volwassenen (20+) heeft 50,9% overgewicht, waarvan 14,2% obesitas heeft. In dit artikel ga ik verder in op obesitas en geef ik tips welke voeding je in het dagelijkse leven zoveel mogelijk moet vermijden.

BODY MASS INDEX (BMI)

Het BMI is een meting waarbij rekening wordt gehouden met je lengte en leeftijd. Als dit getal boven de 25 uitkomt heb je obesitas. Het is echter wel een schatting, aangezien de BMI geen rekening houdt met spiermassa en het skeletgewicht bijvoorbeeld. Een bodybuilder zal bijvoorbeeld in de categorie 25+ uitkomen, vanwege de spiermassa dat veel weegt. Dus BMI zegt lang niet alles. Ik zeg zelf altijd: De spiegel liegt niet, kijk regelmatig in de spiegel.

ELEKTRODIAGNOSE OF HUIDPLOOI METING

Om deze factoren zoveel mogelijk uit te sluiten wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van een elektrodiagnose weegschaal. Een elektrisch stroompje gaat via de voeten door het lichaam waardoor het vetpercentage wordt gemeten. Maar in mijn ogen is de huidplooi meting het meest effectief. Laat je dit altijd door dezelfde persoon doen, dan is dit het meest betrouwbaar.

LEVENSSTIJL

Obesitas gebeurt vaak door jezelf verkeerde gewoontes aan te leren. Door bijvoorbeeld een paar keer in de week een patatje te eten omdat je het te druk op het werk. Of door een onregelmatige levensstijl waarin je maaltijden overslaat en vervolgens later op de dag grote getalen naar binnen slaat. Als je over een lange periode te veel eet of te weinig beweegt, krijg je eerst overgewicht, gaat dit vervolgens steeds verder en verder. Dan heb je kans op obesitas.

MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN OVERGEWICHT EN OBESITAS

  • Teveel eten en/of snoepen
  • Te weinig beweging
  • Teveel alcohol
  • Teveel stress
  • Veel fastfood maaltijden
  • Onregelmatig eten

RISICO’S VAN OVERGEWICHT EN OBESITAS

  • Hoge bloeddruk waardoor je een verhoogde kans hebt op hart- en vaatziekten
  • Gewrichtsslijtage door de druk van het lichaamsgewicht
  • Kortademigheid doordat het gewicht en weefsel tegen de longen aandrukt
  • Diabetes type 2
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Menstruatiestoornissen
  • Psychische klachten
  • Galstenen
  • Verhoogde kans op kanker

Genoeg redenen dus om te stoppen met deze leefstijl en overgaan op een gezonde leefstijl!

Hieronder wil ik duidelijk maken welke voedingsproducten je zoveel mogelijk moet vermijden.

TEVEEL SUIKERS ZORGT KAN ZORGEN VOOR OBESITAS

In veel producten zitten suikers waarin je het niet in verwacht. Suikers kun je vinden in snoep, koekjes, gebak, ijsjes. Hier zitten geraffineerde suikers in waar je lichaam helemaal niets aan heeft. Bij een overtal van deze suikers wordt dit omgezet in lichaamsvet. Daarnaast krijg je een grotere kans op verschillende ziektes zoals diabetes, obesitas, vermoeidheidsklachten etc.

BEHOEFTE AAN SUIKERS? EET FRUIT, HONING OF PURE CHOCOLADE

Als je behoefte hebt aan suikers eet dan fruit, honing of een stukje pure chocolade. Naast de suikers bevat fruit, honing en pure chocolade nog tal van vitamines en antioxidanten. Als het cacaopercentage meer is dan 80%, is chocola bewezen gezond te zijn voor je lichaam. Het verlaagt de bloeddruk, heeft een positieve werking op je humeur, remt ontstekingen en brengt het cholesterolgehalte omlaag. Neem het niet onbeperkt. Maar 1 stukje per dag is gezond!

‘GOEDKOOP’ BROOD UIT DE SUPERMARKT KAN ZORGEN VOOR OBESITAS

Het nadeel van goedkoop brood uit de supermarkt is dat er snelle koolhydraten inzitten. Hierdoor krijg je na een broodmaaltijd sneller trek in eten dan bijvoorbeeld bij rijst. Daarnaast is brood uit de supermarkt ook niet zo gezond als sommige mensen beweren, aangezien het in de winkel vol wordt gespoten met stoffen waardoor het brood langer houdbaar blijft. Kies voor brood van de bakker en dan het liefst volkoren of speltbrood. Dit zijn uitstekende keuzes bij een gezond voedingspatroon.

BELEG OP BROOD

In veel beleg soorten zitten koolhydraten zoals hagelslag, stroop, suiker, jam. Af en toe een broodje hiermee kan natuurlijk geen kwaad, maar beperk dit wel! Betere keuzes zijn natuurlijk de eiwitrijke en vetrijke producten op brood te doen, zoals: kaas, kipfilet, ei, avocado, rookvlees etc. Als je niet zonder zoet beleg kan kies dan het liefst voor de gezondere koolhydraatrijke producten, zoals appelstroop (bevatten veel ijzers), jam of honing.

GEFRITUURD

In gefrituurde voeding zitten de verkeerde vetten. Namelijk de transvetten. Dit zijn verzadigde vetten (verzadigd=verkeerd, onverzadigd=goed). Vermijd gefrituurde voeding zoveel mogelijk!

4 weken afvallen challenge

ONDER BEGELEIDING VAN JOUW PERSOONLIJKE COACH DE FITSTE VERSIE VAN JEZELF WORDEN?

Doe mee aan onze 4 weken Afvallen Challenge en probeer het gemiddelde van 6 kilo afvallen te overtreffen. Ga jij de uitdaging aan met jouw eigen persoonlijke coach?